Tietoasiantuntija 1/2025

Teema: Oikea tieto

Sisällys

  • PÄÄKIRJOITUS
    Veli-Pekka Hyttinen: Oikea tieto, oikeassa paikassa, oikeaan aikaan
    Tietojohtaminen ry:n tunnuslause kestänyt hyvin aikaa ja on edelleen ajankohtainen.
         
  • Miia Kämäräinen: Tietojohtaminen ry:n kuulumisia
     
  • Helena Berg: Disinformaatio, tekoäly ja luottamus yhteiskunnassa – mihin voimme enää luottaa?
     Huimasti kehittyvä tekoäly muuttaa informaatioympäristöämme nopeassa tahdissa. Deepfake-teknologiat ja tekoälybotit tekevät vääristellyn ja vahingoittavan tiedon levittämisestä entistä tehokkaampaa ja uskottavampaa. Mitä tapahtuu ihmisten luottamukselle mediaan, politiikkaan ja toisiin ihmisiin?
     
  • FAKTA-iskuilla digitaalinen informaatiolukutaito nousuun
    Faktabaari tukee faktapohjaista julkista keskustelua ja digitaalista informaatiolukutaitoa. Tavoitteena on vahvistaa kriittistä ajattelua ja vastuullista osallistumista. Meneillään oleva FAKTA-isku-kampanja on suunnattu erityisesti nuorille. 
     
  • Faktabaarin toimitus: Faktabaarin vinkit tietoasiantuntijoille kuvien, videoiden ja väitteiden tutkimiseen 
     
  • Helena Berg: Eettiset haasteet varjostavat sosiaalisen median palveluja – olisiko aika suunnata uusiin palveluihin?
    Kritiikki suuria sosiaalisen median alustoja kohtaan on voimistunut. Olisiko tarjolla reilumpia vaihtoehtoja? Tutkimuspäällikkö Miia Kososella on tilanteesta selkeä näkemys. Vaikka sosiaalisen median hyödyt ovat olleet kiistattomia, epäeettisiin somepalveluihin ei kannata jämähtää. Kysymys on myös datan hallinnasta ja laajemmasta digitaalisen infran ja tiedon huoltovarmuudesta.
     
  • Oskari Lappalainen: Faktantarkistuksen jälkeinen aika: joukkoälyä vai joukkohulluutta?
    Sosiaalinen media ilmentää joukkoälyn pimeitä puolia, ja poliittinen polarisoituminen, vihamieliset toimijat, sosiaalisen median taloudelliset yllykkeet sekä tekoäly uhkaavat sitä vähää joukkoälyä mitä sosiaalisessa mediassa on jäljellä. Tarjoaisiko yhteisöhuomautusjärjestelmä toimivan vaihtoehdon?
     
  • Heidi Punna: Kestävä ruokajärjestelmä tarvitsee tutkittua tietoa
    Ruokajärjestelmän kehittämisessä on otettava huomioon lukuisia eri tavoitteita samanaikaisesti: ilmastonmuutos, ruokaturva, taloudellinen kannattavuus ja kuluttajien odotukset. Kokonaisuudessa korostuu oikean tiedon rooli. Miten tietoa tulisi kerätä, jäsennellä ja käyttää, jotta päätöksenteko perustuisi mahdollisimman hyvin tutkittuun ja ajankohtaiseen tietoon?
     
  • Helena Berg: Katsaus Suomeen kohdistuvasta valtiollisesta vaikuttamisesta
    Millaisin keinoin ja millä retoriikalla meihin pyritään vaikuttamaan? Valtioneuvoston kanslian ensimmäinen julkinen katsaus Suomeen kohdistuvasta informaatiovaikuttamisesta avaa Venäjän vaikuttamisen keinoja ja retoriikkaa.
     
  • Olli-Pekka Penttilä: Tietojohtaminen Tullissa strategisesti, taktisesti ja operatiivisesti
    Tullissa tietoja hyödynnetään kaikissa toiminnoissa eli painopiste ei ole tiedon tuottaminen. Tietojohtamisella tuetaan Tullin strategista, taktista ja operatiivista päätöksentekoa. Tulli tuottaa paljon tietoa myös päätöksenteon tueksi.
     
  • PUHEENVUORO
    Mari Ylä-Jarkko: Luotettavan tiedon puolesta – demokraattisen yhteiskunnan tukena ja kehityksen edistäjänä
    Tilastokeskus on tuottanut tilastoja suomalaisesta yhteiskunnasta jo 160 vuoden ajan. Tarvitsemme luotettavaa ja ajantasaista tietoa nyt enemmän kuin koskaan.
     
  • NÄKÖKULMA
    Virpi Einola-Pekkinen: Kenen tuottama tieto on oikeaa?
    Päätöksenteon tulee perustua tietoon. Tästä olemme yleensä samaa mieltä. Sen sijaan se, minkälaista ja erityisesti kenen tuottamaa tai välittämää tietoa päätöksentekoon tarvitaan, jakaa jo mielipiteitä.
     
  • Suomi.fi palkittiin maailman parhaana julkishallinnon palveluna
     
  • Mikael Seppälä: Vaikuttavuuden mittaaminen ja johtaminen verkostoissa ja ekosysteemeissä
    Perinteiset mittaamismallit eivät aina riitä monimutkaisissa verkostoissa ja ekosysteemeissä, joissa vaikuttavuus syntyy useiden toimijoiden yhteistyössä. Artikkeli tarkastelee vaikuttavuuden mittaamista ja johtamista eri konteksteissa ja esittelee systeemisiä lähestymistapoja vaikuttavuuden arviointiin ja ohjaamiseen.
     
  • Uusi juttu on Suomen tuorein media
     
  • NÄKÖKULMA
    Tero Hokkanen: Informaatiovaikuttamisen kulta-ajalla on seurauksensa
    Nykyinen informaatioteknologia tehostaa ja nopeuttaa tarinoiden leviämistä. Samalla on kyse vallasta. ”Tarinasotaa” on käyty aina ja nyt se käy hyvin kuumana. Tarinat voivat liittyä rahaan, valtioiden rajoihin tai vaikka julkkisten suosioon.
     
  • PAKINA
    Kimmo Hautala: Kiinnostaisiko faktahommat?