Blogissa nyt: Ei pelkkää tietoa vaan ajattelua asiakkaan puolesta!

Mitkä ovat tärkeimmät asiat, jotka lukijan tai kuulijan täytyy aiheesta ymmärtää ja sisäistää? Tietoammattilaisen rooli on entistä tärkeämpi tiedon kyllästämässä yhteiskunnassa. 

Ei pelkkää tietoa vaan ajattelua asiakkaan puolesta

Nykyihmistä ympäröi tieto tai pikemminkin tietotulva. Menestymisen edellytys nyt ja tulevaisuudessa on tiedon hahmotusnopeus ja siihen liittyen lukunopeus. Mitä nopeammin luet sekä omaksut lukemaasi ja näkemääsi, sitä paremmat mahdollisuudet sinulla ja yritykselläsi on kilpailijoihin nähden.

Tietoammattilaisen rooli on entistä tärkeämpi tiedon kyllästämässä yhteiskunnassa. Tiedon keruun ja analysoinnin rinnalla korostuu tarve pureskella tietoa helposti ymmärrettäviin ja omaksuttaviin kokonaisuuksiin. Vaikka miten tekisi mieli suoltaa ulos kaikki löydöksensä ja tietonsa, tietoammattilaisen pitäisi pystyä astumaan asiakkaansa − niin sisäisen kuin ulkoisen − saappaisiin ja miettiä, mitkä ovat tärkeimmät asiat, jotka kyseisestä aiheesta täytyy lukijan tai kuulijan ymmärtää ja sisäistää. Kaikkea ei tarvitse edes yrittää kertoa.

Käytännössä tiedon voi palastella useampaan aihealueeseen, joista puolestaan pitää erottaa esimerkiksi kolme tärkeintä asiaa, jotka lukijan täytyy ymmärtää ja omaksua. Pitkät ja monimutkaiset lauseet kannattaa unohtaa − harva jaksaa tavata vaikeasti ymmärrettävää tekstiä useampaan kertaan. Sama pätee graafeihin, joista pitää pystyä hahmottamaan nopealla silmäyksellä kerrottu fakta. Esityksen tukena käytettyjen kuvien täytyy aueta lukijalle helposti – suttuiset, alhaisen resoluution kuvat eivät sitä yleensä tee. Kannattaa myös muistaa, että asiakkaat edustavat usein myyntiä. He odottavat nopeasti omaksuttavaa ja kompaktia tietoa.

Tietoammattilainen ajattelee asiakkaansa puolesta. Työn kiinteä osa on tiedon jalostaminen helposti hahmotettaviin palasiin ja oleellisen tiedon erottaminen massasta. Tietoammattilainen ottaa vastuun siitä, että merkittävä tieto menee perille asti, ja ihanteellisessa tilanteessa muuttuu toiminnaksi. Muutoin tärkeä työ on mennyt hukkaan.

Itse asiassa sama pätee myös tähän blogiini – toivottavasti onnistuin saamaan tiivistetyn viestini ymmärrettävästi perille ja se johtaa toimintaan!

 

Kirjoittaja Ritva Mönkäre toimii viestintäpäällikkönä Metsä Boardissa.

Hän on myös Tietojohtaminen ry:n hallituksen jäsen.

 

 

 

 

Viimeksi muutettu: 
23.10.2018